Hamburgsund – Saltskärs Käring

Hamburgsund är en tätort i Tanums kommun, i Bohuslän, Västra Götalands län.

Hamburgsund är ett fortfarande levande kustsamhälle med rötter i fiske, fraktfart och stenhuggeri. En del av samhället ligger på fastlandet en del på andra sidan sundet, på Hamburgö. Över sundet går en av Trafikverkets linfärja. Färjeleden är 130 m lång och kallas Hamburgsundsleden och drivs av Trafikverket Färjerederiet.

En stor del av den äldre bebyggelse som finns kring sundet är bevarad, såväl bostadshus som sjöbodar. På berget ovanför färjeläget ligger Hamburgsunds kapell. I yttersta havsbandet ca 5 km sydväst om Hambursund finns den spektakulära båken Saltskärs käring. Båken finns avbildad i Hamburgsunds logotype.  Flera filmer har till stor del spelats in i trakten av Hamburgsund, tex En sång för Martin.

Med båten ”M/S Nolhotten” körde skepparen Stellan Johansson passagerare runt i fjällbackaskärgården, samtidigt som han berättade historier, skrönor och historiska fotnoter från bygden. Eller som han själv brukade säga: ”Ruskiga historier och historiska ruskigheter”. En ”nolhott” är enligt befolkningen i södra Bohuslän en människa från norra delen av landskapet eller från gränstrakterna till Norge och Dalsland.

Läs mer om Hamburgsund

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *